O víťazstvo v 37. ročníku súťaže o BOZP bojuje 30 stredoškolákov

20.05.2011 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) – Dovedna 30 žiakov stredných odborných škôl z celého Slovenska sa dnes stretlo v Prešove vo finálovom kole 37. ročníka súťaže, ktorá preverí ich vedomosti z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP).
Organizátorom podujatia je Integrovaný odborový zväz (IOZ). Jeho predseda Dušan Barčik dnes pre TASR uviedol, že hlavným dôvodom vzniku tejto súťaže bola propagácia nevyhnutnosti dodržiavania bezpečnostných predpisov v pracovnom prostredí, pre žiakov učňovských škôl so zameraním na stavebné odvetvia.
Do tohto ročníka sa však zapojili aj žiaci zo strednej školy, ktorá svoje vzdelávanie orientuje na automobilový priemysel. Barčik uviedol, že ich cieľom je postupne zapájať školy, ktoré pripravujú mládež aj na profesie v ďalších odvetviach.
\"Tie čísla, ktoré nám hovoria o výsledkoch previerok BOZP za minulý rok, nám dávajú za pravdu. Stále sú pomerne vysoké, čo sa týka úrazovosti. Napríklad len za rok 2010 bolo šetrených 47 smrteľných pracovných úrazov,\" pripomína nepriaznivé štatistiky Barčik. Dodal, že inšpektori práce zistili pri 1000 kontrolách niekoľko tisíc porušení zákona.
Súťaž prebieha najskôr v samotných školách a následne žiaci umiestnení na prvých troch miestach postupujú do celoslovenského finále, ktoré sa tento rok koná na Strednej odbornej škola technickej v Prešove. Súťažiaci musia absolvovať dve kolá.
\"V prvom sú všeobecné predpisy o bezpečnosti práce, čo treba dodržiavať či už zo zákonníka práce alebo priamo zo zákona o BOZP. V druhej časti im premietame simulovanú situáciu a oni musia označiť, čo je v rozpore s predpismi,\" vysvetľuje Barčik. V súťaži sa hodnotia výkony jednotlivcov. Po sčítaní bodov troch zástupcov, ktoré tu reprezentujú svoju školu, sa oceňuje aj najlepšia stredná škola.
Barčik tvrdí, že v tomto prípade skutočne nie je dôležité, kto zvíťazí. Každý rok sa totiž do súťaže zapájajú po celom Slovensku stovky stredoškolákov, ktorí si musia naštudovať predpisy a neskôr pri nástupe do zamestnania budú o týchto veciach dobre informovaní.
 

Vyberte región